DOCEŃ PRZEPIS: 0

Ekologia w kuchni ∼ 13 sposobów na łatwy start w eko życie

ekologia w kuchni lunch munch

Poznaj nasze sposoby na ekologię w kuchni. Przekonasz się, że to połączenie gospodarczego myślenia z myśleniem o tym co nam służy, a co nas osłabia. Zainspiruj się i zobacz które z zasad łatwo zastosujesz w swoim domu na co dzień.

Ekologia w kuchni to temat na czasie. Ja natomiast już od dawna zastanawiam się, co nam (jako  rodzinie) szkodzi, a co  nas wspiera. Rodzinne eko-poszukiwania rozpoczęłam właściwie od siebie, i od pytań:

  • Dlaczego raz mogę przenosić góry, a raz nie dam rady podnieść ręki?
  • Co powoduje że mam więcej energii, a co mi tą energię odbiera?
  • Co mi daje zdrowego kopa i poczucie że lubię swoje ciało?
  • A co  powoduje że nie chce mi się na siebie patrzeć?
  • Co mogę zrobić, żeby moja rodzina żyła zdrowiej? 
  • Co mogę zrobić, żebyśmy minimalizowali swój negatywny wpływ na świat wokół nas? 

Zobacz też: drewniane sztućće dla dzieci >>

Drewniane sztućce dla dzieci HELLO RAINBOW!

ekologia w kuchni zasady

Ekologia w kuchni – zaczęłam od siebie

W konsekwencji poszukiwań zdrowych źródeł energii właściwie dla siebie, jedną z pierwszych rzeczy które porzuciłam na stałe,  były wszelkiego rodzaju napoje gazowane oraz woda w butelkach ze sklepu. W niepamięć odeszła szklanka gazowanego napoju z cytryną oraz inne napoje kupowane w butelkach. Odwrót od nich obwieściłam jeszcze długo przed tym, zanim ich nie-picie stało się modne i powszechnie popularyzowane. Picie przegotowanej wody z kranu,  jeszcze teraz wydawać się może dla innych dziwactwem, ale ja po prostu wiem że czuję się po niej dobrze. Wieczorem nastawiam wodę, z rana przelewam ją do glinianego garnuszka, pije ją z rana nasza cała rodzinka.  Przy okazji oszczędzamy naturę – co jej po kolejnych (jednorazowych) butelkach?

 

Ekologia w kuchni zasady eco

 

13 sposobów na łatwy start w eko życie

Długie poszukiwania eko rozwiązań doprowadziły do naszych zasad na eko-kuchnię, których staramy się trzymać.  Zasady podzieliłam na dwie grupy. Razem jest ich trzynaście. A zatem – do czytania!

Ekologiczne życie w kuchni

 

Ekologia w kuchni – jak  gotujemy? 

 

#1:

Raz w tygodniu robimy plan potraw na cały tydzień. Dzięki temu, LUNCH MUNCHowy Tata kupuje warzywa, owoce i mięso na te konkretne posiłki z listy. Kluczem do mniejszego marnowania żywności są dla nas przemyślane zakupy. Takie przemyślane zakupy powodują, że ograniczamy potencjalne zachcianki na produkty, które później (nie użyte) mogłyby pozostawać w lodówce przez dłuższy czas, a potem… powędrować do kosza.

 

#2:

Jeśli jakichś warzyw kupiliśmy zbyt dużo (np.  marchewki), to planujemy ich wykorzystanie do zupy, sosu lub zapiekanki. Sprawdzają się wszelkiego rodzaju potrawy „z odpadków”. Jakie? Obierki z ziemniaków możesz przekształcić w domowej roboty chipsy.

#3:

Nie gotujemy na zapas. Wiemy ile je każdy z nas. Dlatego, gotujemy tyle, ile wiemy że zjemy w trakcie najbliższych dwóch  dni.

 

#4:

Gotujemy z przykrywką, przez co skracamy czas, i oszczędzamy prąd.

 

#5:

Suche bułki mielimy na bułkę tartą, którą LUNCH MUNCHowy Tata wykorzystuje do wszelkiego rodzaju schabowych.

 

ekologia w kuchni zasady eko kuchni

Ekologia w kuchni – czego  używamy? 

 

#6:

Używamy wielorazowych pudełek na żywność, tych dobrej jakości. Najważniejsze są dwie rzeczy:

po pierwsze: muszą nadawać się do zmywarki oraz do zamrażalnika,

po drugie: muszą być odpowiedniej wielkości tak by zmieścić odpowiednią ilość jedzenia dla dziecka.

Te które my stworzyliśmy, w zgodzie z tymi kryteriami znajdziecie tutaj: >> zestawy lunch box >>

 

#7:

LUNCH MUNCHowa córka zabiera ze sobą do szkoły ekologiczne sztućce drewniane. Nie korzysta ze szkolnych plastikowych (jak zapewne już wiecie, w szkole córki własnej stołówki brak).  Zwykłe sztućce, niestety się nie sprawdzają, do tej pory właściwie codziennie je gubiła. Ciekawe, czy Wasze pociechy też są takie roztargnione?

 

#8:

Stawiamy na własne przetwory, z własnych słoików :). 

 

#9:

Płyn do mycia naczyń rozcieńczamy. Przelany do spryskiwacza jest świetnym środkiem do czyszczenia… praktycznie wszystkiego!

 

#10:

Nie kupujemy wody w sklepie.  Kranówkę przegotowujemy, wieczorem przelewamy do glinianego czajniczka. Wodę pijemy rano, a w trakcie dnia (np. kiedy wybieramy się na siłownię albo jedziemy w trasę), zabieramy ze sobą bidony termiczne.

 

bidon termiczny najlepszy

 

#11:

Jeśli używamy słomek, to stosujemy przede wszystkim:

  • słomki papierowe (sprawdzają się na urodzinki oraz małe przyjęcia)
  • silikonowych (sprawdzają się do gęstych koktajli)
  • metalowych

 

#12:

Zużyte słoiki głównie wykorzystujemy do przechowywania różnego rodzaju makaronów itd. Te które musimy wyrzucić (tak też się jeszcze zdarza niestety), segregujemy.

 

#13:

Na zakupy zabieramy ze sobą dużą solidną torbę. Dzięki temu nie kupujemy ani nie zabieramy nieodpłatnych torebek w sklepach. No… chyba że zdarzy się zapomnieć, ale to już teraz bardzo bardzo rzadko.

Ekologia w kuchni - czego  używamy

 

Niby taka „ekologia”, a tak naprawdę gospodarność?

Tak! Ja też mam poczucie, że te nasze eko-wskazówki to właściwie garść myślenia o tym co nam służy, co służy naszej skarbonce, i co też służy przyrodzie wokoło. Za tym idzie w dużej części gospodarność właśnie. Właściwie, to chociaż teraz mamy modę na „eko” – to dla nas „eko” to  garść dobrych i  prostych praktyk.  Jeśli zainspirują Was chociaż troszeczkę, będzie nam miło. Dajcie nam znać jak Wam idzie.

ekologia w kuchni czym sie kierowac

 

Nawyki żywieniowe w służbie planety?

Okazuje się, że również to, co jemy, może mieć wpływ na zdrowie… nie tylko nasze, ale również planety. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), sektor hodowlany generuje 14.5% całkowitej emisji gazów cieplarnianych. Coraz częściej słyszę tezy, że zmiany klimatyczne mogą być zastopowane poprzez wybór produktów generujących mniejszy ślad węglowy (czyli po prostu poprzez ograniczanie mięsa w menu). Nie jestem w stanie ocenić jakości tych badań ani się do nich merytorycznie ustosunkować, natomiast z całą pewnością – dołączanie owoców i warzyw oraz białka pochodzącego z roślin jest podstawą zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Dlatego, na naszym LUNCH MUNCHowym blogu znajdziesz wiele przepisów bazujących na warzywach i owocach.

 

Ekologia w kuchni, 13 sposobów na łatwy start w eko życie

 

09.04.19

Torba termiczna na lunch dla dzieci

DOCEŃ PRZEPIS: 0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *