Ekologia w kuchni, 13 sposobów na łatwy start w eko życie

Ekologia w kuchni, 13 sposobów na łatwy start w eko życie

Poznaj nasze sposoby na ekologię w kuchni. Przekonasz się, że to połączenie gospodarczego myślenia z myśleniem o tym co nam służy, a co nas osłabia. Zainspiruj się i zobacz które z zasad łatwo zastosujesz w swoim domu na co dzień.

Ekologia w kuchni to temat na czasie. Ja natomiast już od dawna zastanawiam się, co nam (jako  rodzinie) szkodzi, a co  nas wspiera. Rodzinne eko -poszukiwania rozpoczęłam właściwie od siebie, i od pytań:

  • ✓ „Dlaczego raz moge przenosić góry, a raz nie dam rady podnieść ręki?”
  • ✓ „Co powoduje że mam więcej energii, a co mi tą energię odbiera?”
  • ✓ „Co mi daje zdrowego kopa i poczucie że lubię swoje ciało, a co  powoduje że nie chce mi się na siebie patrzeć”?

Zobacz też: >> drewniane sztućće dla dzieci >>

Ekologia w kuchni – zaczęłam od siebie

W konsekwencji poszukiwań zdrowych źródeł energii właściwie dla siebie, jedną z pierwszych rzeczy które porzuciłam na stałe,  były wszelkiego rodzaju napoje gazowane oraz woda w butelkach ze sklepu. Odwrót od nich obwieściłam jeszcze dlugo przed tym, zanim ich nie-picie stało sie modne i powszechnie popularyzowane. Picie przegotowanej wody z kranu,  jeszcze teraz wydawać się może dla innych dziwactwem, ale ja po prostu wiem że czuję się po niej dobrze. Wieczorem nastawiam wodę, z rana przelewam ją do glinianego garnuszka, pije ją z rana nasza cała rodzinka.  Przy okazji oszczędzamy naturę – co jej po kolejnych (jednorazowych) butelkach?

13 sposobów na łatwy start w eko życie

Długie poszukiwania eko rozwiązań doprowadziły do naszych zasad na eko-kuchnię, których staramy się trzymać.  Zasady podzieliłam na dwie grupy. Razem jest ich trzynaście. A zatem – do czytania!

Ekologiczne życie w kuchni

Ekologia w kuchni – jak  gotujemy? 

  1. Raz w tygodniu robimy plan potraw na cały tydzień. Dzięki temu, LUNCH MUNCHowy Tata kupuje warzywa, owoce i mięso na te konkretne posiłki z listy. Dzięki takim zakupom ograniczamy potencjalne zachcianki na produkty, które później mogłyby powędrować do kosza.
  2. Jeśli jakichś warzyw kupiliśmy zbyt dużo (np.  marchewki), to planujemy ich wykorzystanie do zupy, sosu lub zapiekanki.
  3. Nie gotujemy na zapas. Wiemy ile je każdy z nas. Dlatego, gotujemy tyle, ile wiemy że zjemy w trakcie najbliższych dwóch  dni.
  4. Gotujemy z przykrywką, przez co skracamy czas, i oszczędzamy prąd.
  5. Suche bułki mielimy na bułkę tartą, którą LUNCH MUNCHowy Tata wykorzystuje do wszelkiego rodzaju schabowych.

Ekologia w kuchni – czego  używamy? 

  1. Używamy wielorazowych pudełek na żywność, tych dobrej jakości. Najważniejsze są dwie rzeczy – muszą nadawać się do zmywarki oraz do zamrażalnika, oraz muszą być odpowiedniej wielkości tak by zmieścić odpowiednią ilość jedzenia dla dziecka.  Te które stworzyliśmy zgodnie z tymi kryteriami znajdziecie tutaj: >> zestawy pojemników na jedzenie >>
  2. LUNCH MUNCHowa córka zabiera ze sobą do szkoły ekologiczne sztućce drewanie. Nie korzysta ze szkolnych plastikowych (jak zapewne już wiecie, w szkole córki własnej stołówki brak).  Zwykłe sztućce, niestety się nie sprawdzają, do tej pory właściwie codziennie je gubiła. Ciekawe, czy Wasze pociechy też są takie roztargnione?
  3. Stawiamy na własne przetwory, z własnych słoików :).
  4. Płyn do mycia naczyć rozcieńczamy. Przelany do spryskiwacza jest świetnym środkiem do czyszczenia… praktycznie wszystkiego!
  5. Nie kupujemy wody w sklepie.  Kranówkę przegotowujemy, wlewamy do glinianego czajniczka.
  6. Jeśli używamy słomek, to tylko tych  metalowych.
  7. Zużyte słoiki głównie wykorzystujemy do przechowywania różnego rodzaju makaronów itd. Te które musimy wyrzucić (tak też się jeszcze zdarza niestety), segregujemy.
  8. Na zakupy zabieramy ze sobą dużą solidną torbę. Dzięki temu nie kupujemy ani nie zabieramy nieodpłatnych torebek w sklepach. No… chyba że zdarzy się zapomnieć, ale to już teraz bardzo bardzo rzadko.

Ekologia w kuchni - czego  używamy

Niby taka „ekologia”, a tak naprawdę gospodarność?

Tak! Ja też mam poczucie, że te nasze eko-wskazówki to właściwie garść myślenia o tym co nam służy, co służy naszej skarbonce, i co też służy przyrodzie wokoło. Za tym idzie w dużej części gospodarność właśnie. Właściwie, to chociaż teraz mamy modę na „eko” – to dla nas „eko” to  garść dobrych i  prostych praktyk.  Jeśli zainspirują Was chodziaz troszeczkę, będzie nam miło. Dajcie nam znać jak Wam idzie.

09.04.19

Torba termiczna na lunch dla dzieci