Domowe lody truskawkowe, które pokocha Twoje dziecko

Domowe lody truskawkowe

LUNCH MUNCHowy Tata po raz pierwszy robi lody truskawkowe. Poznaj łatwy przepis, który będziesz mógł powtórzyć ze swoimi dziećmi w domu. Lody wychodzą super gładkie i smaczne.

Wierzę w to, że potrawy przygotowane w domu mają bezpieczniejszy skład od tych, które można dostać w sklepie. Ponieważ lubię gotować i próbować nowych przepisów,  to robię to dosyć często. Przyrządzanie i odkrywanie nowych smaków to super zabawa dla mojej LUNCH MUNCHowej córki, czasami również jej koleżanek. Lubimy wspólnie coś szykować, to sprawia nam radość. Coraz częściej pieczemy sami chleb, przyrządzamy pizzę, hamburgery, placuszki, itd. Ostatnio postanowiłem spróbować czegoś zupełnie innego. Ponieważ robi się ciepło, postawiłem na domowe lody truskawkowe, a nie robiłem ich wcześniej. O dziwo, przygotowanie tych domowych lodów nawet dla mnie, faceta, było łatwe.

Jak przygotowałem domowe lody truskawkowe?

Do przygotowania lodów truskawkowych będziesz potrzebował  blendera. Oceń, czy Twój mikser też być może da radę. Masę przełożyłem od razu do >> niebieskich pojemników na jedzenie >>. Pojemniki możesz wkładać do zamrażarki, a dzięki  temu że są one w małych opakowaniach, zamiast miksowania, po prostu mieszam w pojemnikach. Dzięki temu, oszczędzam sobie kolejnego miksowania. W taki sposób mam gotowe porcje dla trzech osób,  no i mniej roboty przy miksowaniu.

Składniki:

  • ∙ 450g świeżych truskawek
  • ∙ 50 ml wody
  • ∙ 100g brązowego cukru lub 3 łyżki  miodu lub pół łyżeczki stewii (wybór cukru pozostawiam Tobie)
  • ∙ sok z połowy cytryny
  • ∙ sok z połowy pomarańczy
  • ∙ białko z jednego jajka
  • ∙ 150ml  ubitej śmietanki kremówki (30%)

Domowe lody o smaku truskawki dla dzieci

Przepis na pyszne domowe lody truskawkowe

Truskawki zmiksuj z wodą. Dodaj  cukier brązowy lub inny wybrany przez siebie cukier, sok z cytryny i pomarańczy. Do tego  dodaj ubite białko z jednego jajka i ubitą śmietanę kremówkę. Wszystko  zmiksuj, aż masa stanie się gładka. Włóż do zamrażarki (w szczelnym naczyniu, tak żeby nie przesiąkło innymi  zapachami) na jakieś 20 minut. Następnie wyjmij i znowu zmiksuj. Powtórz to około 3 do 4 razy. Następnie zostaw na kilka godzin w zamrażalniku.

Domowe lody truskawowe w pojemnikach do zamrażarki od LUNCH MUNCH

Żeby mieć mniej pracy, ja wszystko włożyłem do trzech >> niebieskich pojemników na jedzenie >>. Z tych składników uzyskasz trzy porcje, które włożysz do zamrażarki. Dzięki temu, że wszystko mam w małych pojemnikach, nie miksuję co 20 minut,  ale tylko mieszam łyżką w każdym z pojemniczków. Niestety to wykładanie i ponowne miksowanie (lub w moim przypadku mieszanie) jest nieco upierdliwe, ale się opłaca, bo lody wychodzą super gładkie i smaczne.

Jakie są zalety domowych lodów?

Być może stwierdzisz, że Twoje domowe lody truskawkowe są o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż te, które oferują nam sklepy. W tych domowych  lodach nie znajdziesz żadnych polepszaczy smaków, tj. konserwantów i sztucznych barwników. Jeśli kiedyś sprawdzałeś, to niestety zobaczysz, że barwniki to częścią lodów produkowanych masowo. Domowe lody truskawkowe z pewnością będą smakować Twojemu dziecku. Ich zaletą jest nie tylko smak, ale również to, że spośród wszystkich słodyczy, lody są najmniej kalorycznymi łakociami. Jeśli dodatkowo chcesz zmniejszyć liczbę kalorii, to zamiast lodów jak te z przepisu, zdecyduj się na sorbet (czyli połączenie i zmiksowanie wody i świeżych owoców). Przepis, który sam sprawdzę i oczywiście nieco podrasuję dla smaku, podam w kolejnych smakowitych poradach.

05/08/2019

Torba termiczna na lunch dla dzieci