Domowe lody truskawkowe, które pokocha Twoje dziecko

LUNCH MUNCHowy Tata robi lody truskawkowe. Poznaj łatwy przepis, który będziesz mógł powtórzyć ze swoimi dziećmi w domu. Lody wychodzą super gładkie i smaczne.
Wierzę w to, że potrawy przygotowane w domu mają bezpieczniejszy skład od tych, które można dostać w sklepie. Ponieważ lubię gotować i próbować nowych przepisów, to robię to dosyć często. Przyrządzanie i odkrywanie nowych smaków to super zabawa dla mojej LUNCH MUNCHowej córki, czasami również jej koleżanek. Lubimy wspólnie coś szykować, to sprawia nam radość. W kuchni czuję się jak ryba w wodzie. Ostatnio, postawiłem na domowe lody truskawkowe, a nie robiłem ich wcześniej. O dziwo, przygotowanie tych domowych lodów nawet dla mnie, faceta, było łatwe. Nieco upierdliwe może być ich mieszanie / miksowanie, ale o tym przeczytasz poniżej!
Jakie są zalety domowych lodów?
Domowe lody truskawkowe z pewnością będą smakować Twojemu dziecku. Ich zaletą jest nie tylko smak, ale również to, że spośród wszystkich słodyczy, lody to najmniej kaloryczne łakocie. Jeśli dodatkowo chcesz zmniejszyć liczbę kalorii, to zamiast lodów jak z tego przepisu, zdecyduj się na sorbet (czyli połączenie i zmiksowanie wody i świeżych owoców). A jeśli szukasz pomysłu na obiad latem, to wypróbuj też kotleciki z kalafiora.
Jak przygotowałem domowe lody truskawkowe?
Do przygotowania lodów truskawkowych będziesz potrzebować blendera. Oceń, czy Twój mikser też być może da radę. Po przygotowaniu masy, przełożyłem ją od razu w pojemniki na jedzenie.
Składniki:
- • 450g świeżych truskawek
- • 50 ml wody
- • 100g brązowego cukru, zamiast cukru sprawdzą się: 3 łyżki stołowe miodu pół łyżeczki stewii (wybierz ten rodzaj cukru, który lubicie najbardziej)
- • sok z połowy cytryny
- • sok z połowy pomarańczy
- • białko z jednego jajka
- • 150ml ubitej śmietanki kremówki (30%)
Przepis na pyszne domowe lody truskawkowe
Truskawki zmiksuj z wodą. Dodaj cukier brązowy lub inny wybrany przez siebie cukier, sok z cytryny i pomarańczy. Do tego dodaj ubite białko z jednego jajka i ubitą śmietanę kremówkę. Wszystko zmiksuj, aż masa stanie się gładka. Włóż do zamrażarki (w szczelnym naczyniu, tak żeby nie przesiąkło innymi zapachami) na jakieś 20 minut. Następnie wyjmij i znowu zmiksuj (albo porządnie wymieszaj łyżką). Ćwiczenie z wyjmowaniem i miksowaniem powtórz to około 3 do 4 razy. Następnie zostaw na kilka godzin w zamrażalniku.
Żeby mieć mniej pracy, ja wszystko przełożyłem w pojemniki na jedzenie. Z tych składników uzyskasz trzy porcje, które włożysz do zamrażarki. Dzięki temu, że wszystko mam w małych pojemnikach, nie miksuję co 20 minut, ale tylko mieszam łyżką w każdym z pojemniczków. Niestety, to wykładanie i ponowne miksowanie (lub w moim przypadku mieszanie) jest nieco upierdliwe, ale się opłaca, bo lody wychodzą super gładkie i smaczne.
Domowe lody truskawkowe – czysta ochłoda…
Z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzisz, że Twoje domowe lody truskawkowe są o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż te, które oferują nam sklepy. W domowych lodach nie znajdziesz polepszaczy smaków, konserwantów, czy sztucznych barwników. Dlatego, zachęcam.
05/08/2019