Domowe lody truskawkowe z mascarpone, które pokocha Twoje dziecko. Dziecinnie łatwy przepis.
LUNCH MUNCHowy Tata robi lody truskawkowe z mascarpone. Poznaj łatwy przepis, który będziesz mógł powtórzyć ze swoimi dziećmi w domu. Smaczne lody z prostym składem – idealne dla dzieci!
Wierzę w to, że potrawy przygotowane w domu mają bezpieczniejszy skład od tych, które można dostać w sklepie. Ponieważ lubię gotować i próbować nowych przepisów, to robię to dosyć często. I podobnie jest też z przekąskami, takimi jak lody. Dziś na tapecie… znaczy się blacie stołowym mamy domowe lody truskawkowe z mascarpone. Dziś podaję Ci na nie przepis.
Autor przepisu:
LUNCH MUNCHowy Tata Hubert
Uwielbia szykować jedzonko oraz patrzeć, jak inni zajadają się przygotowanymi przez niego smakołykami.
Przyrządzanie i odkrywanie nowych smaków to super zabawa dla mojej LUNCH MUNCHowej córki, czasami również jej koleżanek. Lubimy wspólnie coś szykować, to sprawia nam radość. W kuchni czuję się jak ryba w wodzie. Jestem pewny, że zapamięta ten przepis na domowe lody truskawkowe, i będzie je szykować kiedy sama zostanie rodzicem.
Jakie są zalety domowych lodów?
Domowe lody truskawkowe z pewnością będą smakować Twojemu dziecku. Ich zaletą jest nie tylko smak, ale również to, że spośród wszystkich słodyczy, lody to najmniej kaloryczne łakocie. Jeśli dodatkowo chcesz zmniejszyć liczbę kalorii, to zamiast lodów jak z tego przepisu, zdecyduj się na sorbet (czyli połączenie i zmiksowanie wody i świeżych owoców). A jeśli szukasz pomysłu na inne wykorzystanie truskawek, to wskakuj po przepis na makaron z truskawkami bez cukru.
Domowe lody truskawkowe z mascarpone – składniki:
- 0.5 kg umytych truskawek (bez szypułek, rzecz jasna)
- 250g serka mascarpone
- 200g śmietanki 30-tki
- 1 dojrzały banan, ksylitol bądź miód do osłodzenia truskawek (ilości nie podaję, bo nie wiem czy Wasze truskawki są bardziej czy mniej słodkie, także zaufajcie swoim kubkom smakowym)
Domowe lody truskawkowe z mascarpone – przygotowanie:
- Truskawki miksuję w blenderze o dużej mocy. Mieszam w mikserze na wysokich obrotach z dojrzałym bananem (naturalnie dodaje słodyczy, ale możesz też wybrać inne słodziwo).
- Śmietankę mieszam z mascarpone i ubijam na krem.
- W misce mieszam ubity krem ze zblendowanymi truskawkami.
- Otrzymaną masę przekładam do silikonowych foremek na lody lub innych pojemniczków na jedzenie i mrożę.
- Po około 4 godzinach lody powinny być gotowe, czyli zamrożone i smaczne.
Domowe lody truskawkowe z mascarpone – garść smakowitych porad:
Do przygotowania lodów truskawkowych będziesz potrzebować blendera o dużej mocy. Oceń, czy Twój mikser też być może da radę.
Po przygotowaniu masy, przekładam ją od razu w pojemniki na jedzenie lub silikonowe foremki do lodów.
Jeśli planujesz transportować lody, lub cokolwiek innego do jedzenia latem, to koniecznie pamiętaj o wkładach termicznych.
Domowe lody truskawkowe z mascarpone – przyjemna ochłoda latem… z czystym składem!
Z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzisz, że Twoje domowe lody truskawkowe są o wiele zdrowsze i smaczniejsze niż te, które oferują nam sklepy. W domowych lodach nie znajdziesz polepszaczy smaków, konserwantów, czy sztucznych barwników. Dlatego, w naszym LUNCH MUNCHowym domu tak bardzo lubimy domowe lody truskawkowe z mascarpone i Ciebie również do nich zachęcam.
05/08/2019