Placuszki z serkiem wiejskim ⏰ szybkie drugie śniadanie lub kolacja na ciepło
Placuszki z serkiem wiejskim przepis na szybkie ⏰ ⏰ ⏰ drugie śniadanie dla dziecka i całej Twojej rodzinki. Sprawdz, polubicie ten prosty przepis!
Placuszki z serkiem wiejskim uratują każde drugie śniadanie albo podwieczorek na szybko. Dlaczego? Bo staramy się zawsze mieć co najmniej jedno opakowanie serka wiejskiego w lodówce, a ten odwdzięcza się swoim uniwersalnym zastosowaniem i na szczęście sprawdza się też w daniach na szybko. Wystarczy już jedna sztuka, żeby przygotować pyszne i szybkie drugie śniadanie lub podwieczorek dziecku i sobie. Dobrze smakują też po podgrzaniu, dlatego często je pakuję w lunchbox do szkoły swojej córki.
Placuszki z serkiem wiejskim – składniki:
Z podanych składników wychodzi mi zazwyczaj około 10ciu niewielkich placuszków. Jeśli przygotowuję je wieczorem, to powstały zapas pakuję w pojemnik na lunch.
- opakowanie serka wiejskiego (wybieram Piątnicę)
- 2 jajka
- 1 łyżka słodziwa które lubicie (np. miód, ksylitol, syrop klonowy, cukier brązowy)
- 4 kopiaste łyżki mąki pszennej (tu najlepiej sprawdza się mąka pszenna uniwersalna, niestety pełnoziarnista nie za bardzo)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej rzepakowy (do smażenia)
A jeśli znajdziesz u siebie twaróg, i nie wiesz co z niego zrobić, to wpadaj do artykułu: co zrobić z twarogu.
Placuszki z serkiem wiejskim – przygotowanie:
- W misce, widelcem lub trzepaczką, mieszam ze sobą jajka ze słodziwem.
- W drugiej misce mieszam mąkę i proszek do pieczenia i dodaję do miski z jajkami.
- Do powstałej masy dodaję serek wiejski.
- Wszystko dokładnie mieszam.
- Smażę na patelni beztłuszczowej lub niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Na jeden placek daję jedną łyżkę stołową ciasta. Wtedy placuszki z serkiem wiejskim nie są zbyt duże, i dziecko je je chętnie. Spokojnie pozwalam wyrosnąć plackom już na patelni. Obracam na drugą stronę dopiero wtedy, gdy placek z jednej strony urośnie i trochę stężeje.
- Gotowe układam na talerz, i podaje w towarzystwie owoców, wiórek kokosowych i syropu klonowego. To, co zostaje, pakuję w pojemnik na jedzenie na kolejny dzień.
Placuszki z serkiem wiejskim – smakowita porada:
Pozwól dziecku pofantazjować w kuchni! Dotykać jedzenie, poukładać swoje własne kompozycje, pomiętosić i popróbować składników. Tak jak na zajęciach plastycznych, powstaną wtedy jedzeniowe cuda (takie jak to na zdjęciu poniżej), a dziecko będzie kojarzyć smaki z czymś przyjemnym. Zachęcaj do kreatywności w kuchni. Moj trik: kiedy nie wiem co powstało, pytam: ”A co to takiego pięknego na tym obrazku…???” i zawsze wychodzę z tej dyskusji obronna ręką!
Placuszki sprawdzą się w towarzystwie owoców, oczywiście najlepiej sezonowych. Zapisz sobie naszą listę i wybieraj sezonowe warzywa i owoce wtedy, kiedy są najsmaczniejsze i najtańsze!
04/23/2021