DOCEŃ PRZEPIS: 79

Kulki ziemniaczane z sezamem. Przepis do lunch boxa do szkoły i jako imprezowa przekąska dla dzieci.

Kulki ziemniaczane z sezamem

A co zrobić z popularnych w naszym kraju ziemniaków? Wpadajcie po przepis na (proste do wykonania) kulki ziemniaczane z sezamem!

Kulki ziemniaczane z sezamem to kreatywny sposób na wykorzystanie ziemniaków! Sprawdzają się jako dodatek skrobiowy do posiłku, który fajnie wygląda włożony w lunchbox dla dzieci, czy też jako przekąska dla dzieci (karnawałowa na przykład). Smakują zarówno dorosłym (moja żona je uwielbia) jak i dzieciom (tak, LUNCH MUNCHowa Córka też za nimi wprost przepada!). Kulki są z zewnątrz chrupkie, a miękkie w środku. Dzięki posypce z sezamu, fajnie chrupią i wyglądają również dosyć nietypowo, a przez to zachęcają dzieci do chrupania. To po prostu kolejny fajny pomysł na obiad dla dzieci!

 

Widelczyki do bento

 

Kulki ziemniaczane z sezamem – składniki:

  • pół kilograma ziemniaków
  • szklanka sera żółtego (startego na małych oczkach) lub sera typu parmezan
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • garść siemienia lnianego
  • garść sezamu białego
  • garść bułki tartej
  • pieprz i sól
  • olej do smażenia

 

kulki ziemniaczane do lunch boxa dla dzieci przepis

Jesienią i zimą zainspiruj się też pomysłami na to, co zrobić z dyni!

 

Kulki ziemniaczane z sezamem – przygotowanie:

  1. Ziemniaki pokrój na mniejsze części i ugotuj.
  2. W czasie, kiedy ziemniaki się gotują, cebulę i czosnek pokrój na drobną kostkę i zeszklij na patelni.
  3. Po ugotowaniu ziemniaków, rozgnieć je na gładką papkę, takie puree.
  4. Następnie dodaj do ziemniaków zeszkloną cebulę i czosnek, jajko i starty na małych oczkach żółty ser. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Jeśli podczas gotowania ziemniaków dodałeś odpowiednią ilość soli, to warto już z nią nie przesadzać podczas doprawiania masy. Jeśli dodajesz ser typu parmezan, to mniej posól (bo ten sam w sobie jest słony).
  5. Później pomieszaj ze sobą nasiona siemienia i sezamu oraz bułkę tartą. Taką mieszankę wysyp na duży talerz.
  6. Następnie, z gotowej masy ziemniaczano-serowej uformuj niewielkie kulki ziemniaczane oraz obtocz je we wcześniej przygotowanej mieszance nasion oraz bułki tartej.
  7. Kulki ziemniaczane usmaż na patelni w dużej ilości oleju.
  8. Smaż z każdej strony, tak żeby kulki się wyraźnie zarumieniły. Następnie przełóż je do naczynia lub wprost do śniadaniówki do szkoły. Dobrze zrobione kulki ziemniaczane z sezamem nie wymagają odsączania z oleju za pomocą np. ręcznika papierowego, ale dla pewności możesz to zrobić.

 

Kulki ziemniaczane z sezamem – garść smakowitych porad:

Pamiętaj, aby olej przed smażeniem był dobrze rozgrzany.  Niedostateczne rozgrzanie oleju spowoduje, że kulki nim nasiąkną i będą niejadalne!

Po przygotowaniu, kulki ziemniaczane są chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku i nie sposób zorientować się, że były smażone. Swoją chrupkość zawdzięczają ziarnom sezamu i siemieniu. Jeśli nie masz tych składników, to sprawdzą się również nasiona chia albo czarny sezam!

Jeśli kulki ziemniaczane chcesz spakować do śniadaniówki, możesz zastosować też stalowe wielorazowe wykałaczki, tak jak te ze zdjęcia.

Stalowe wykałaczki do przekąsek wiosenne przytulanki EASTER MUNCH

kulki ziemniaczane dla dzieci przepis do lunch boxa

 

Torba termiczna na lunch dla dzieci

 

kulki ziemniaczane dla dzieci

 

kulki ziemniaczane do lunch boxa

DOCEŃ PRZEPIS: 79

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *