Kulki ziemniaczane z sezamem 👌👌 pyszne do lunch boxa i jako imprezowa przekąska

A co zrobić z popularnych w naszym kraju ziemniaków? Wpadajcie po przepis na (proste do wykonania) kulki ziemniaczane z sezamem!
Kulki ziemniaczane z sezamem to kreatywny sposób na wykorzystanie ziemniaków! Sprawdzają się jako dodatek skrobiowy, który fajnie wygląda włożony w lunchbox dla dzieci, czy też jako przekąska dla dzieci (karnawałowa na przykład). Smakują zarówno dorosłym (moja żona je uwielbia) jak i dzieciom (tak, LUNCH MUNCHowa Córka też za nimi wprost przepada!). Kulki są z zewnątrz chrupkie, a miękkie w środku. Dzięki posypce z sezamu, fajnie chrupią i wyglądają również dosyć nietypowo, a przez to zachęcają dzieci do chrupania. To po prostu kolejny fajny pomysł na obiad dla dzieci!
Kulki ziemniaczane z sezamem – składniki:
- pół kilograma ziemniaków
- szklanka sera żółtego (startego na małych oczkach) lub sera typu parmezan
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- garść siemienia lnianego
- garść sezamu białego
- garść bułki tartej
- pieprz i sól
- olej do smażenia
Jesienią i zimą zainspiruj się też pomysłami na to, co zrobić z dyni!
Kulki ziemniaczane z sezamem – przygotowanie:
- Ziemniaki pokrój na mniejsze części i ugotuj.
- W czasie, kiedy ziemniaki się gotują, cebulę i czosnek pokrój na drobną kostkę i zeszklij na patelni.
- Po ugotowaniu ziemniaków, rozgnieć je na gładką papkę, takie puree.
- Następnie dodaj do ziemniaków zeszkloną cebulę i czosnej, jajko i starty na małych oczkach żółty ser. Wszystko dopraw solą i pieprzem. Jeśli podczas gotowania ziemniaków dodałeś odpowiednią ilość soli, to warto już z nią nie przesadzać podczas doprawiania masy. Jeśli dodajesz ser typu parmezan, to mniej posól (bo ten sam w sobie jest słony).
- Później pomieszaj ze sobą nasiona siemienia i sezamu oraz bułkę tartą. Taką mieszankę wysyp na duży talerz.
- Następnie, z gotowej masy ziemniaczano-serowej uformuj niewielkie kulki ziemniaczane oraz obtocz je we wcześniej przygotowanej mieszance nasion oraz bułki tartej.
- Kulki ziemniaczane usmaż na patelni w dużej ilości oleju.
- Smaż z każdej strony, tak żeby kulki się wyraźnie zarumieniły. Następnie przełóż je do naczynia lub wprost do śniadaniówki do szkoły. Dobrze zrobione kulki ziemniaczane z sezamem nie wymagają odsączania z oleju za pomocą np. ręcznika papierowego, ale dla pewności możesz to zrobić.
Kulki ziemniaczane z sezamem – smakowita porada:
Pamiętaj, aby olej przed smażeniem był dobrze rozgrzany. Niedostateczne rozgrzanie ojelu spowoduje, że kulki nim nasiąkną i będą niejadalne!
Po przygotowaniu, kulki ziemniaczane są chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku i nie sposób zorientować się, że były smażone. Swoją chrupkość zawdzięczają ziarnom sezamu i siemieniu. Jeśli nie masz tych składników, to sprawdzą się również nasiona chia albo czarny sezam!
11/17/2020