Kasza jaglana z prażonym jabłkiem dla dzieci: idealna do termosu

Kasza jaglana z prażonym jabłkiem dla dzieci

To kolejne proste, ale smaczne danie, z niewielką ilością składników. Idealny ciepły i lekki posiłek dla dziecka. Łatwo przygotujesz kaszę i włożysz do termosu.

Kasza jaglana z prażonym jabłkiem to danie idealne… i dla dzieci i do naszego termosu! To kolejna prosta, ale smaczna potrawa, z niewielką ilością składników. To jest to, co LUNCH MUNCHaki lubią najbardziej! Ale uwaga: przepis jest łatwy, ale nie należy do najszybszych. Zwykle zajmuje mi jakieś 25 do 30 minut.

Kasza jaglana z prażonym jabłkiem dla dzieci – składniki:

  • 100g kaszy jaglanej (około pół szklanki)
  • ok. 1kg jabłek
  • pół cytryny
  • 1 łyżkę ksylitolu (jeśli już stosuję cukier, to daję bananowy)
  • pół łyżeczki zmielonego cynamonu
  • pół garści rodzynek
  • pół garści żurawiny

Kasza jaglana z prazonym jabłkiem dla dzieci idealna do termosu

Kasza jaglana z prażonym jabłkiem dla dzieci – wykonanie:

Po pierwsze, kaszę zaczynam przygotowywać od uprażenia jabłek:

  1. Do garnka wlewam zimną wodę i dodaję do niej sok z połowy cytryny.
  2. Jabłka obieram, wykrajam gniazda nasienne, kroję je na ćwiartki, a potem na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka z zimną wodą i cytryną (żeby nie sczerniały).
  3. Odcedzam jabłka (na dnie zostawiam troszkę wody).
  4. Do jabłek dodaję ksylitol, cynamon, rodzynki, żurawinę i ewentualnie jeszcze trochę soku z cytryny.
  5. Zagotowuję jabłka w garnku pod pokrywką na większej mocy palnika, aż niewielka ilość wody (ta, która została po odcedzeniu na dnie) się zagotuje.
  6. Zdejmuję pokrywkę i mieszam owoce.
  7. Następnie gotuję jabłka na połowie mocy palnika już bez pokrywki, przez około 15 minut. Co ważne – często mieszam!

Kasza jaglana z prazonym jabłkiem dla dzieci przepis

W międzyczasie…gotuję kaszę jaglaną:

  1. Płuczę kaszę na sitku pod gorącą wodą.
  2. Przelewam kaszę wrzątkiem.
  3. Gotuję wodę w garnku wraz z niewielką ilością soli oraz oliwy (na pół szklanki surowej kaszy ok. 1 szklanka wody).
  4. Wsypuję kaszę do wrzątku i lekko zamieszaj.
  5. Zmniejszam ogień i gotuję kaszę pod przykryciem na małym ogniu ok. 15- 20 minut.
  6. Wyłączam palnik, zostawiam kaszę pod pokrywką na jakieś kolejne 5 minut.
  7. Zdejmuję pokrywkę, wtedy kasza odparowuje.
  8. Na koniec, na porcję ugotowanej kaszy, nakładam nieco uprażonych jabłek.
  9. Jeszcze gorącą porcję wkładam w termos obiadowy.

kasza jaglana z prazonym jablkiem przepis dla dzieci

 

11/05/2021