Kasza jaglana z prażonym jabłkiem dla dzieci: idealna do termosu

To kolejne proste, ale smaczne danie, z niewielką ilością składników. Idealny ciepły i lekki posiłek dla dziecka. Łatwo przygotujesz kaszę i włożysz do termosu.
Kasza jaglana z prażonym jabłkiem to danie idealne… i dla dzieci i do naszego termosu! To kolejna prosta, ale smaczna potrawa, z niewielką ilością składników. To jest to, co LUNCH MUNCHaki lubią najbardziej! Ale uwaga: przepis jest łatwy, ale nie należy do najszybszych. Zwykle zajmuje mi jakieś 25 do 30 minut.
Kasza jaglana z prażonym jabłkiem dla dzieci – składniki:
- 100g kaszy jaglanej (około pół szklanki)
- ok. 1kg jabłek
- pół cytryny
- 1 łyżkę ksylitolu (jeśli już stosuję cukier, to daję bananowy)
- pół łyżeczki zmielonego cynamonu
- pół garści rodzynek
- pół garści żurawiny
Kasza jaglana z prażonym jabłkiem dla dzieci – wykonanie:
Po pierwsze, kaszę zaczynam przygotowywać od uprażenia jabłek:
- Do garnka wlewam zimną wodę i dodaję do niej sok z połowy cytryny.
- Jabłka obieram, wykrajam gniazda nasienne, kroję je na ćwiartki, a potem na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka z zimną wodą i cytryną (żeby nie sczerniały).
- Odcedzam jabłka (na dnie zostawiam troszkę wody).
- Do jabłek dodaję ksylitol, cynamon, rodzynki, żurawinę i ewentualnie jeszcze trochę soku z cytryny.
- Zagotowuję jabłka w garnku pod pokrywką na większej mocy palnika, aż niewielka ilość wody (ta, która została po odcedzeniu na dnie) się zagotuje.
- Zdejmuję pokrywkę i mieszam owoce.
- Następnie gotuję jabłka na połowie mocy palnika już bez pokrywki, przez około 15 minut. Co ważne – często mieszam!
W międzyczasie…gotuję kaszę jaglaną:
- Płuczę kaszę na sitku pod gorącą wodą.
- Przelewam kaszę wrzątkiem.
- Gotuję wodę w garnku wraz z niewielką ilością soli oraz oliwy (na pół szklanki surowej kaszy ok. 1 szklanka wody).
- Wsypuję kaszę do wrzątku i lekko zamieszaj.
- Zmniejszam ogień i gotuję kaszę pod przykryciem na małym ogniu ok. 15- 20 minut.
- Wyłączam palnik, zostawiam kaszę pod pokrywką na jakieś kolejne 5 minut.
- Zdejmuję pokrywkę, wtedy kasza odparowuje.
- Na koniec, na porcję ugotowanej kaszy, nakładam nieco uprażonych jabłek.
- Jeszcze gorącą porcję wkładam w termos obiadowy.
11/05/2021