Bento do szkoły – 9 najprostszych przepisów i kombinacji

W artykule poznasz 3 bazowe produkty do szkolnego bento oraz dowiesz się, że wystarczy dodać zaledwie trzy kolejne składniki, by stworzyć 9 odżywczych bento posiłków do szkoły!
Bento do szkoły nie musi się wiązać ani z ogromnymi wydatkami na składniki, ani też z godzinami spędzonymi w kuchni. Podstawa sukcesu w kuchni (a tym samym w bento do szkoły) to dobra baza produktowa. I nie mówię tu o długiej liście produktów za miliony monet. Cała rzecz w tym, by naszą domową spiżarnię wyposażyć w takie składniki, które dadzą wiele możliwości ich wykorzystania. Pokażę Ci, że wystarczy do produktów bazowych dodać zaledwie trzy kolejne składniki, by stworzyć odżywczy posiłek do szkolnego bento.
Autorka bento przepisów:
Karolina Bruchal-Bąk
Edukatorka żywieniowa, mama 10-letniej Marceliny i LUNCH MUNCHowa Ciocia
Odpowiednie żonglowanie produktami da Ci duże pole do popisu! Tak jak proste jest to działanie matematyczne: 3*3=9, tak w odniesieniu do naszej spiżarni oznacza 9 smacznych, szybkich i prostych przepisów na dania idealne do bento, wykonanych z zaledwie… TRZECH bazowych produktów.
Bento do szkoły – 9 najprostszych przepisów na bazie 3 produktów
Zaczynamy! Poniżej znajdziesz 3 popularne, atrakcyjne cenowo i ogólnodostępne produkty, które (przy pomocy dodatkowych składników) zamienisz w różnorodne smakowo posiłki bento do szkoły.
Po pierwsze:
płatki owsiane: tani i zdrowy produkt do szkolnego bento
Jeden z najzdrowszych produktów spożywczych świata i do tego jeden… z najtańszych! Pamiętaj jednak, że asortyment sklepowy jest bardzo bogaty. Do wyboru masz różne rodzaje płatków: jęczmienne, orkiszowe, jaglane czy żytnie – każde z nich to inne wartości odżywcze i inny smak. Można je gotować, zapiekać, mielić i prażyć. Mają wszechstronne zastosowanie, co sprawia, że to bardzo praktyczny produkt w kuchni. Właśnie dlatego, przepisy na bento do szkoły zaczynam od płatków owsianych!
PŁATKI OWSIANE DO BENTO NA 3 SPOSOBY:
A.
Granola z patelni:
wiórki kokosowe + rodzynki/suszona żurawina + orzechy/masło orzechowe:
- Płatki (może być mieszanka różnych rodzajów) wymieszaj z rodzynkami lub żurawiną i wiórkami kokosowymi.
- Wysyp na rozgrzaną patelnię i podprażaj przez kilka minut. Uwaga! Łatwo płatki przypalić, więc często mieszaj i obserwuj.
- Do chrupiących płatków dodaj masło orzechowe, a jeśli lubisz słodszą granolę możesz dodać trochę miodu lub syropu klonowego.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i zaczekaj aż przeschnie.
- Pakując bento do szkoły nie zapomnij o jogurcie naturalnym i świeżych owocach – idealnie pasują do chrupiącej granoli.
B.
Pieczona owsianka:
jajko + mleko/napój roślinny + borówki:
- Jajko roztrzep z mlekiem lub napojem roślinnym, wsyp płatki, dobrze wymieszaj.
- Do masy wrzuć borówki. Możesz dodać miód, syrop klonowy lub ksylitol.
- Masę przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez ok. 45 minut w temp 190 stopni (góra-dół). Świetne będą również silikonowe foremki na muffinki – wtedy czas pieczenia skróć do 30 minut.
- Po wyjęciu zaczekaj, aż owsianka stężeje. Pokrój ją na większe kawałki i pakuj do bento.
C.
Proste placki:
banan + jajko + mąka orkiszowa:
- Jajko z bananem zblenduj lub wymieszaj widelcem, dodaj 2 łyżki płatków, 2 łyżki mąki orkiszowej i odrobinę proszku do pieczenia.
- Dobrze wymieszaj. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron pod przykryciem po kilka minut.
- Gotowe pakuj do szkolnego bento. Możesz je też przyozdobić za pomocą rozkosznych bento wykałaczek.
- Dodaj owoce i w drogę!
Bento do szkoły – smakowita porada:
pamiętaj, że dzieci (podobnie jak i rodzice) jedzą oczami. Dlatego, im ciekawiej zapakujesz zdrowe smakołyki, tym atrakcyjniej będą wyglądać (nawet wtedy, jeśli pełne będą zdrowych składników). Proste placki z mąką orkiszową wspaniale nadają się do takiej zabawy w szybkie i ciekawie zapakowane bento do szkoły. Wystarczy, że placuszki przy ich smażeniu zrobisz mniejsze (jakieś 3 do 4 cm każdy) lub wykroisz z nich kształty, i zastosujesz widelczyki do bento, żeby kawałki placuszków połączyć ze sobą w wymyślne koreczki, tak jak pokazuję na zdjęciu poniżej.
Po drugie:
bento do szkoły z wykorzystaniem naleśników
Co prawda wykonanie naleśników to już praca, ale masz tutaj wiele możliwości stworzenia odżywczego posiłku. Po pierwsze wykorzystaj różne mąki oraz różne płyny, a to już sprawi, że naleśnik będzie miał inny smak, grubość i wartość. Co więcej, możesz pobawić się wzbogaceniem naleśnikowego ciasta w warzywa, co wpłynie również na wartość wizualną naleśników czyli ich kolor. To ważne! Szykując bento do szkoły, pamiętaj by potrawa wyglądała atrakcyjnie 😉
Do przygotowania naleśników do bento użyj:
- szpinaku lub jarmużu, by stworzyć zielone placki,
- buraka dla czerwonej barwy, lub
- puree z dyni dla uzyskania pomarańczowych naleśniczków.
Ok, a kiedy naleśniki masz już gotowe, to czas… na farsz! Zatem – czytaj dalej!
NALEŚNIKI DO SZKOLNEGO BENTO NA 3 SPOSOBY:
A.
Naleśniki z twarogiem:
twaróg półtłusty/ricotta + maliny/jagody + ulubione słodzidło:
- Zmiksuj wszystko razem, a otrzymasz kolorowy farsz.
- Posmarowane nim naleśniki zwiń w rulon i pokrój na mniejsze kawałki.
- Do spięcia naleśników idealnie nadają się zabawne i ozdobne wykałaczki.
B.
Naleśniki ze szpinakiem:
szpinak + żółty ser+ suszone pomidory:
- Szpinak świeży lub mrożony odparuj na patelni, dodaj czosnek, bazylię sól i pieprz.
- Podduś, a na koniec wsyp starty na dużych oczkach ser i odsączone z oleju, pokrojone, suszone pomidory.
- Wszystko wymieszaj.
- Tak przygotowaną masę przełóż do przygotowanych wcześniej placków naleśnikowych. Zawiń.
- Przestudzone, włóż w pojemnik bento do szkoły.
- Żeby wszystko lepiej spiąć, zastosuj wielorazowe bento wykałaczki. Ja w tym przypadku zastosowałam takie w kształtach dinozaurów DINO MUNCH.
C.
Bananowe sushi – efekt zaskoczenia w bento do szkoły:
masło orzechowe/krem czekoladowy + banan + chia lub sezam:
- Naleśniki (idealne będą zielone) posmaruj masłem orzechowym lub zdrowszą wersją czekoladowego kremu i posyp wybranymi ziarenkami.
- Na krawędzi naleśnika połóż obranego, prostego banana i zwijaj całość w rulon.
- Pokrój na kawałki o długości ok 3 cm.
- Układaj w bento.
- Jeśli dziecko nie lubi pociemniałych bananów, przed zamknięciem pudełka, skrop owoc sokiem z cytryny.
Bento do szkoły – smakowita porada:
do przenoszenia sosów czy dodatków w bento zastosuj specjalne mini-pojemniczki. To mój najprostszy przepis na zapewnienie dziecku niewielkiej porcji startego sera, gęstego sosu czy po prostu miodu. Małe, a cieszy!
Po trzecie:
wrapy idealnym sposobem na bento do szkoły
Wrapy są pyszne w kilku opcjach. Tortilla, lawasz, piada – niby podobne, a jednak inne produkty. Każdy ma inny smak i inną fakturę, jak również skład. Czytaj etykiety za każdym razem. Kupuj, testuj, urozmaicaj, dzięki czemu bento do szkoły nie będzie nudne.
WRAPY DO SZKOLNEGO BENTO NA 3 SPOSOBY:
A.
Szybkie wrapy z hummusem
hummus + papryka + sałata:
- Wybranego wrapa posmaruj hummusem.
- Rozłóż liście ulubionej sałaty, paprykę pokrój w dłuższe paski i ułóż na placku. Zawiń i gotowe! Dodatnie każdego kolejnego składnika tj. pieczarek, pomidora, ogórka, szynki lub sera wzbogaci wartość i smak dania. Możesz spakować do bento w tej formie lub podsmażyć z obu stron na patelni.
B.
Wrapy do szkolnego bento na bazie twarogu:
twaróg + jajko + mozzarella:
- Do tego zestawienia najlepszy będzie lawasz, dlatego przygotuj placki lawaszu.
- Twaróg rozdrobnij widelcem, mozzarellę zetrzyj na tarce na dużych oczkach, wrzuć składniki do miseczki.
- Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Jeśli posiadasz szczypiorek, posiekaj solidną ilość i dodaj do pozostałych składników.
- Wszystko dobrze wymieszaj.
- Placek pokrój na 2 lub 3 równe szerokie pasy.
- Posmaruj masą twarogową, złóż na pół i obsmażaj na patelni po kilka minut z obu stron.
- Odstaw na chwilę do stężenia.
C.
Wrapy do bento do szkoły z tuńczykiem:
tuńczyk z puszki + kukurydza + ogórek:
- Tuńczyka w kawałkach odsącz z zalewy, dodaj odrobinę majonezu, dopraw ulubionymi przyprawami.
- Posmaruj tortillę, posyp kukurydzą.
- Ogórka za pomocą obieraczki pokrój w podłużne wstążki, osusz ręcznikiem papierowym i równomiernie rozłóż na tuńczyku.
- Zwiń ciasno tortillę, pokrój na mniejsze kawałki lub na 2 części, zepnij ulubionymi bento wykałaczkami. Na zdjęciu pokazuję wrapy z tuńczykiem, do których użyłam wykałaczki dekoracyjne PASTEL BENTO.
I już!
9 najprostszych, a jednocześnie zdrowych przepisów – kombinacji do bento, z których możesz śmiało korzystać!
Autorka:
Karolina Bruchal-Bąk
LUNCH MUNCHowa ciocia i edukatorka żywieniowa. Działalność prowadzi pod nazwą Edukacja Żywieniowa BEZ LUKRU.
Mama 10-letniej Marceliny.
03/27/2022