Dynia piżmowa dla dzieci. Dyniowe łódeczki, w których przemycisz dziecku warzywa.
Co powiesz na pachnącą jesienią, pomarańczową dynię, w diecie Twojego dziecka? Świeżo, zdrowo, ale nie na szybko. Nic tylko włączać piekarnik! Gotowa? Gotowy?
Dynia piżmowa staje się coraz bardziej powszechna i dostępna. Dlatego, w październiku sięgam po nią chętnie. Dynia piżmowa dla dziecka to warzywo, które jest źródłem wielu cennych składników, w tym:
witaminy A (działa przeciwnowotworowo),
potasu (odpowiada za prawidłowe napięcie mięśni),
błonnika (zapobiega zaparciom).
Co by oswoić to zdrowe coś (kształtem przypomina dynio-gruszkę), stosuję patent z dyniowymi łódeczkami. Dynia piżmowa musi się zmieścić do pojemnika na jedzenie, a potem do torby na lunch. Dlatego właśnie, do tego dania wybieram możliwie maleńkie dynie.
Autor przepisu:
LUNCH MUNCHowy Tata Hubert
Uwielbia gotować i patrzeć, jak inni zajadają się przygotowanymi przez niego potrawami.
Dynia piżmowa dla dziecka: dyniowe łódeczki – składniki:
mała dynia piżmowa
pół szklanki sera żółtego
pół szklanki kukurydzy z puszki
1/4 czerwonej papryki
mała garść grzybów (opcjonalnie)
1 mała cebula (opcjonalnie)
sól i pieprz do smaku
duża szczypta świeżych ziół (oregano, bazylia, kolendra, koperek, tymianek)
pomidorki koktajlowe + świeże zioła do dekoracji
Dynia piżmowa dla dzieci – przepis na łódeczki. Przygotowanie:
- Rozgrzewam piekarnik do temperatury 190 stopni. W międzyczasie nacinam dynię czubkiem ostrego noża. Wkładam ją do nagrzanego piekarnika i piekę około 40. CZas w piekarniku zależy od wielkości dyni, ważne żeby dynia stała się lekko miękka.
- Wyjmuję dynię z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia – na tyle, żebym mógł ją trzymać w dłoniach.
- Kiedy warzywo przestygnie, dynię przekrajam na pół. Następnie, łyżeczką usuwam miąższ i pestki. W obu połówkach dyni mają powstać zagłębienia. Połówki dyni układam w brytfance, jedna obok drugiej.
- Wybrany miąższ dyni przekładam do miski, a do niego dokładam warzywa: kukurydzę, paprykę, cebulę, pieczarki. Następnie, wszystko mieszam z serem i krótko przesmażam na patelni na niewielkim ogniu.
- Podsmażony farsz nakładam do połówek dyni i przykrywam dużym arkuszem folii aluminiowej. Piekę około 30 minut. Na koniec, wszystko wyjmuję z piekarnika, a schłodzone wkładam do lodówki.
Dynia piżmowa dla dziecka – to raczej propozycja na niedzielny obiad niż na lunch box do szkoły. Tego nie zrobisz na szybko…
To danie szykuję kiedy mam więcej czasu. No cóż, przygotowanie całej potrawy u mnie trwa nawet do 1.5 godziny. Mimo to, uważam że to danie jest warte zachodu i mojej pracy. Dlatego, całe przedsięwzięcie kończę dzień wcześniej. Dopiero rano, przed szkołą, przekładam wystudzoną połówkę do pojemnika na obiad. Na koniec, wszystko okraszam zieleniną i pomidorkami koktajlowymi, a pojemnik przykrywam nakładką żelową (chłodną wyjmuję z zamrażarki). I mam! Zdrowe mniam mniam!
Dynia piżmowa dla dzieci – garść smakowitych porad:
Jeśli zdarza mi się to danie pakować córce do lunch boxu do szkoły, to sięgam też po torbę termiczną dla dzieci.
Do farszu dyni wybieraj te warzywa, które Twoja pociecha lubi najbardziej. Możesz spokojnie zrezygnować z grzybów, a jeśli masz mało warzyw, to połącz je z kus-kusem, tofu czy ryżem. Jest jedna rzecz, której w tym daniu nie powinno zabraknąć – ser, który kochają dzieci!
10/25/2019