DOCEŃ PRZEPIS: 854

Ciastka owsiane z bananem i marchewką. Spakujesz do śniadaniówki.

Ciastka owsiane z bananem i marchewka

Jedzenie jest symbolem miłości, kiedy nie wystarczają słowa… ❤❤ Super zdrowe owsiane ciasteczka, w wydaniu z bananem i marchewką, zastąpią tysiąc słów. Wskakujcie po przepis. Tym razem spakowałem je córce do śniadaniówki na Walentynki.

Ciastka owsiane z bananem i marchewką dostają w naszym LUNCH MUNCHowym domu wysokie noty. Nie tylko za to, że w przepisie nie ma grama mąki ani też cukru. Również za to, że ciastka wychodzą bardzo aromatyczne, pachnące korzennie cynamonem, ale nie przesadnie.  Ponieważ nie zawierają cukru, to nie są słodkie w typowy dla sklepowych przekąsek sposób. Spakowane do lunch boxa wraz z zapasem owoców i warzyw to patent na zapakowanie śniadaniówki.

 

ciastka owsiane z bananem bez cukru

 

Ciastka owsiane z bananem i marchewką – składniki:

2 szklanki płatków owsianych

1 banan

1 średniej wielkości marchewka lub pół dużej marchewki

pół średniej wielkości jabłka

pół kostki masła wysokiej jakości

2 jajka

pół szklanki ziaren słonecznika

pół szklanki ulubionych orzeszków dziecka

pół łyżeczki cynamonu

pół łyżeczki kardamonu

pół łyżeczki kurkumy

czarny sezam do posypania ciasteczek (może być też biały)

 

Ciastka owsiane z bananem

 

Ciastka owsiane z bananem i marchewką – przygotowanie:

  1. Ponieważ ciastka są bardzo szybkie w przygotowaniu, zaczynam od rozgrzania piekarnika. Włączam piekarnik na 180 stopni, a w tym czasie łączę wszystkie składniki w sporej misce.
  2. Na tarce o małych oczkach ścieram marchewkę. Na tarce o dużych oczkach ścieram jabłko. Wszystko przekładam do dużej miski. Dosypuję płatki owsiane, dodaję pokrojonego na ćwiartki banana, masło, jajka i przyprawy.
  3. Składniki wyrabiam tak żeby połączyły się w jedną całość. Jeśli będziesz te ciastka szykować z dzieckiem, pozwól dziecku wyrabiać je ręką. Super zabawa dla dziecka, bo dzięki płatkom owsianym, ciasto jest bardzo przyjemne w dotyku!
  4. Kiedy masa jest wyrobiona, a wszystko się klei, lepię kulki. Powinny być dosyć małe, wielkości orzecha włoskiego.
  5. Na blaszce układam papier do pieczenia, a na niej przygotowane kulki.
  6. Wkładam do piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  7. Rumiane i gotowe przekładam na kratkę.
  8. Kiedy ostygną, pakuję do śniadaniówki.

 

Ciastka owsiane z bananem i marchewką – garść smakowitych porad:

 

Jeśli bardzo się spieszysz, lekko podgrzej masło przed dodaniem go do reszty składników. Wtedy po prostu szybciej i łatwiej połączysz wszystkie składniki.

 

Możesz dozować ilość dodatków typu orzechy czy ziarna słonecznika, upewnij się tylko, czy wszystko ładnie się lepi.

 

Z wyżej wymienionych składników wychodzi mi średnio 26 ciastek, akurat na jedną blaszkę.

 

Ciastka owsiane z bananem i marchewką podawaj na drugie śniadanie wraz ze składnikami wytrawnymi w smaku. Sprawdzą się warzywa takie jak papryka czy ogórek.

 

Zobacz też przepis na dyniowe babeczki bez cukru.

 

02/15/2020
Torba termiczna na lunch dla dzieci

DOCEŃ PRZEPIS: 854

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *