Ciastka owsiane z bananem i marchewką. Zapas zdrowej energii bez grama mąki!

Jedzenie jest symbolem miłości, kiedy nie wystarczają słowa… ❤❤ Super zdrowe owsiane ciasteczka, w wydaniu z bananem i marchewką, zastąpią tysiąc słów. Wskakujcie po przepis. Tym razem spakowałem je córce do śniadaniówki na Walentynki.
Ciastka owsiane z bananem i marchewką dostają w naszym LUNCH MUNCHowy domostwie najwyższe noty. Nie tylko za to, że w przepisie nie ma grama mąki ani też cukru. Również za to, że ciastka wychodzą bardzo aromatyczne, pachnące korzennie cynamonem, ale nie przesadnie. Ponieważ nie zawierają cukru, to nie są słodkie w typowy dla sklepowych przekąsek sposób. Spakowane do różowego lunch boxa, i śniadaniówka dla dziewczynki gotowa! Tym razem na Walentynki!
Ciastka owsiane z bananem i marchewką – składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 banan
- 1 średniej wielkości marchewka lub pół dużej marchewki
- pół średniej wielkości jabłka
- pół kostki masła wysokiej jakości
- 2 jajka
- pół szklanki ziaren słonecznika
- pół szklanki ulubionych orzeszków dziecka
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- pół łyżeczki kurkumy
- czarny sezam do posypania ciasteczek (może być też biały)
Smakowite porady:
- ❤ Jeśli bardzo się spieszysz, lekko podgrzej masło przed dodaniem go do reszty składników. Wtedy po prostu szybciej i łatwiej połączysz wszystkie składniki.
- ❤ Możesz dozować ilość dodatków typu orzechy czy ziarna słonecznika, upewnij się tylko, czy wszystko ładnie się lepi.
- ❤ Z wyżej wymienionych składników wychodzi mi średnio 26 ciastek, akurat na jedną blaszkę.
- ❤ Zobacz też przepis na dyniowe babeczki bez cukru.
Ciastka owsiane z bananem i marchewką – przygotowanie:
- Ponieważ ciastka są bardzo szybkie w przygotowaniu, zaczynam od rozgrzania piekarnika. Włączam piekarnik na 180 stopni, a w tym czasie łączę wszystkie składniki w sporej misce.
- Na tarce o małych oczkach ścieram marchewkę. Na tarce o dużych oczkach ścieram jabłko. Wszystko przekładam do dużej miski. Dosypuję płatki owsiane, dodaję pokrojonego na ćwiartki banana, masło, jajka i przyprawy.
- Składniki wyrabiam tak żeby połączyły się w jedną całość. Jeśli będziesz te ciastka szykować z dzieckiem, pozwól dziecku wyrabiać je ręką. Super zabawa dla dziecka, bo dzięki płatkom owsianym, ciasto jest bardzo przyjemne w dotyku!
- Kiedy masa jest wyrobiona, a wszystko się klei, lepię kulki. Powinny być dosyć małe, wielkości orzecha włoskiego.
- Na blaszce układam papier do pieczenia, a na niej przygotowane kulki.
- Wkładam do piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Rumiane i gotowe przekładam na kratkę.
- Kiedy ostygną, pakuję do śniadaniówki.