Ciastka owsiane z bananem i marchewką. Spakujesz do śniadaniówki.
Jedzenie jest symbolem miłości, kiedy nie wystarczają słowa… ❤❤ Super zdrowe owsiane ciasteczka, w wydaniu z bananem i marchewką, zastąpią tysiąc słów. Wskakujcie po przepis. Tym razem spakowałem je córce do śniadaniówki na Walentynki.
Ciastka owsiane z bananem i marchewką dostają w naszym LUNCH MUNCHowym domu wysokie noty. Nie tylko za to, że w przepisie nie ma grama mąki ani też cukru. Również za to, że ciastka wychodzą bardzo aromatyczne, pachnące korzennie cynamonem, ale nie przesadnie. Ponieważ nie zawierają cukru, to nie są słodkie w typowy dla sklepowych przekąsek sposób. Spakowane do lunch boxa wraz z zapasem owoców i warzyw to patent na zapakowanie śniadaniówki.
Ciastka owsiane z bananem i marchewką – składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 banan
1 średniej wielkości marchewka lub pół dużej marchewki
pół średniej wielkości jabłka
pół kostki masła wysokiej jakości
2 jajka
pół szklanki ziaren słonecznika
pół szklanki ulubionych orzeszków dziecka
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
pół łyżeczki kurkumy
czarny sezam do posypania ciasteczek (może być też biały)
Ciastka owsiane z bananem i marchewką – przygotowanie:
- Ponieważ ciastka są bardzo szybkie w przygotowaniu, zaczynam od rozgrzania piekarnika. Włączam piekarnik na 180 stopni, a w tym czasie łączę wszystkie składniki w sporej misce.
- Na tarce o małych oczkach ścieram marchewkę. Na tarce o dużych oczkach ścieram jabłko. Wszystko przekładam do dużej miski. Dosypuję płatki owsiane, dodaję pokrojonego na ćwiartki banana, masło, jajka i przyprawy.
- Składniki wyrabiam tak żeby połączyły się w jedną całość. Jeśli będziesz te ciastka szykować z dzieckiem, pozwól dziecku wyrabiać je ręką. Super zabawa dla dziecka, bo dzięki płatkom owsianym, ciasto jest bardzo przyjemne w dotyku!
- Kiedy masa jest wyrobiona, a wszystko się klei, lepię kulki. Powinny być dosyć małe, wielkości orzecha włoskiego.
- Na blaszce układam papier do pieczenia, a na niej przygotowane kulki.
- Wkładam do piekarnika. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Rumiane i gotowe przekładam na kratkę.
- Kiedy ostygną, pakuję do śniadaniówki.
Ciastka owsiane z bananem i marchewką – garść smakowitych porad:
Jeśli bardzo się spieszysz, lekko podgrzej masło przed dodaniem go do reszty składników. Wtedy po prostu szybciej i łatwiej połączysz wszystkie składniki.
Możesz dozować ilość dodatków typu orzechy czy ziarna słonecznika, upewnij się tylko, czy wszystko ładnie się lepi.
Z wyżej wymienionych składników wychodzi mi średnio 26 ciastek, akurat na jedną blaszkę.
Ciastka owsiane z bananem i marchewką podawaj na drugie śniadanie wraz ze składnikami wytrawnymi w smaku. Sprawdzą się warzywa takie jak papryka czy ogórek.
Zobacz też przepis na dyniowe babeczki bez cukru.