Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-cynamonowym

pulpeciki z indyka w sosie dla dziecka

Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-cynamonowym to świetny przepis na przełamanie kulinarnej monotonii i poprawę nastroju.

Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-cynamonowym to moje ostatnie odkrycie. O ile w samych pulpecikach nie ma nic nadzwyczajnego, tak w połączeniu z niewielką ilością sosu na bazie śmietany, cynamonu oraz soku z cytryny stają się one… naprawdę wyjątkowe w smaku. Do tego mięso z indyka jest uważane i nie bez powodu za najzdrowsze ze wszystkich mięs drobiowych… To jedno z tych dań obiadowych, które w sam sprawdzi się w domu, ale też jako szkolny obiad mojej LUNCH MUNCHowej Córki, zapakowane w pojemnik na obiad.

Pulpeciki z indyka w sosie smietanowo cynamonowym

Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-cynamonowym – składniki:

Składniki na pulpeciki:

  • 500g mięsa mielonego z piersi lub udźca indyka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • ok 50g sezamu białego
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Składniki na sos:

  • 250g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • pieprz i sól

Często robię też kuskus z warzywami dla dziecka, wpadaj po mój przepis!

Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-cynamonowym – przygotowanie:

Tak robię pulpeciki z indyka:

  1. Do mięsa dodaję jajko, sezam, posiekaną pietruszkę i szczypiorek.
  2. Dokładnie wyrabiam mięso z dodanymi składnikami i przyprawiam pieprzem oraz solą.
  3. Następnie dodaję bułkę tartą tak aby lekko zagęścić masę. Należy przy tym pamiętać aby utrzymać wilgotną i miękką konsystencji masy tak aby nie była zbyt sucha oraz gęsta.
  4. W razie potrzeby dodaję dosłownie odrobinę wody aby tę odpowiednią konsystencję uzyskać. Pulpeciki z indyka muszą być miękkie i soczyste co w przypadku chudego mięsa z indyka nie jest takie proste.
  5. Wyrabiam niewielkie pulpeciki i podsmażam na patelni na niewielkiej ilości oleju rzepakowego aż do uzyskania złocistego koloru.
  6. Następnie zalewam patelnię 1/2 szklanki wody i duszę ok 10 min pod przykryciem od czasu do czasu przekładając pulpeciki na druga stronę.

Tak robię sos do pulpecików:

  1. Do mojej śmietany dodaję wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam.
  2. Sos warto przygotować nieco wcześniej aby śmietana przeszła wszystkimi przyprawami.

pulpeciki z indyka w sosie dla dzieci

Do podduszonych pulpecików dodaję sos, mieszam na patelni i zostawiam pod przykryciem na malutkim ogniu ok 5 min. Na koniec okraszam moje pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-cynamonowym dużą ilością grubo siekanego szczypiorku i podaję z ryżem oraz sałatką z marchewki i jabłka.

Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-cynamonowym – smakowita porada:

Jeśli pulpeciki pakuje w lunchbox dla dziecka, to szczypiorek lub inna zieleninę do posypania jedzenia pakuję w osobny pojemniczek. Wtedy przypominam córce, żeby zielenina posypała sobie jedzonko tuż przed zjedzeniem posiłku.

PYCHA!

torba na lunch dla dzieci