Pulpeciki z indyka dla dzieci i dla reszty rodziny. Pulpety w sosie śmietanowo-cynamonowym. Do lunch boxa i nie tylko.
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-cynamonowym to świetny przepis na przełamanie kulinarnej monotonii i poprawę nastroju.
Pulpeciki z indyka dla dzieci, w sosie śmietanowo-cynamonowym to aromatyczne danie, do lunch boxa i nie tylko. O ile w samych pulpecikach nie ma nic nadzwyczajnego, tak w połączeniu z niewielką ilością sosu na bazie śmietany, cynamonu oraz soku z cytryny stają się one… naprawdę wyjątkowe w smaku. Do tego mięso z indyka jest uważane (nie bez powodu) za jedno z najzdrowszych mięs drobiowych… To jedno z tych dań obiadowych, które w sam sprawdzi się w domu, ale też jako szkolny obiad mojej LUNCH MUNCHowej Córki, zapakowane w pojemnik na jedzenie.
Autor wpisu:
LUNCH MUNCHowy Tata Hubert
Uwielbia szykować posiłki i patrzeć, jak jego rodzinka i znajomi zajadają się przygotowanymi przez niego smakołykami.
Pulpeciki z indyka dla dzieci – składniki:
Składniki na pulpeciki:
500g mięsa mielonego z piersi lub udźca indyka
1 jajko
bułka tarta
szczypiorek
natka pietruszki
ok 50g sezamu białego
olej rzepakowy (do smażenia)
Składniki na sos:
250g śmietany 18%
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
pieprz i sól
Często robię też kuskus z warzywami dla dziecka, wpadaj po mój przepis!
Pulpeciki z indyka dla dzieci – przygotowanie:
Tak robię pulpeciki z indyka:
- Do mięsa dodaję jajko, sezam, posiekaną pietruszkę i szczypiorek.
- Dokładnie wyrabiam mięso z dodanymi składnikami i przyprawiam pieprzem oraz solą.
- Następnie dodaję bułkę tartą tak aby lekko zagęścić masę. Należy przy tym pamiętać aby utrzymać wilgotną i miękką konsystencji masy tak aby nie była zbyt sucha oraz gęsta.
- W razie potrzeby dodaję dosłownie odrobinę wody aby tę odpowiednią konsystencję uzyskać. Pulpeciki z indyka muszą być miękkie i soczyste co w przypadku chudego mięsa z indyka nie jest takie proste.
- Wyrabiam niewielkie pulpeciki i podsmażam na patelni na niewielkiej ilości oleju rzepakowego aż do uzyskania złocistego koloru.
- Następnie zalewam patelnię 1/2 szklanki wody i duszę ok 10 min pod przykryciem od czasu do czasu przekładając pulpeciki na druga stronę.
Tak robię sos do pulpecików:
- Do mojej śmietany dodaję wszystkie przyprawy i dokładnie mieszam.
- Sos warto przygotować nieco wcześniej aby śmietana przeszła wszystkimi przyprawami.
Do podduszonych pulpecików dodaję sos, mieszam na patelni i zostawiam pod przykryciem na malutkim ogniu ok 5 min. Na koniec okraszam moje pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-cynamonowym dużą ilością grubo siekanego szczypiorku i podaję z ryżem oraz sałatką z marchewki i jabłka.
Pulpeciki z indyka do lunch boxa – garść smakowitych porad na zapakowanie potrawy na wynos:
Jeśli pulpeciki pakuję w lunchbox dla dziecka, to szczypiorek lub inna zieleninę do posypania jedzenia pakuję w osobny – specjalny do tego pojemniczek na dodatki w lunch boxie. Wtedy przypominam córce, żeby zielenina posypała sobie jedzonko tuż przed zjedzeniem posiłku. Dzięki temu, zielenina „nie oklapnie” i zachowa swoją świeżość i chrupkość.
Pulpeciki z indyka, do lunch boxu pakuję w towarzystwie porcji ryżu oraz warzyw. Wtedy przydaje się pojemnik z przegródkami, tak żeby nic się ze sobą nie zmieszało i nie zamokło (ważne z perspektywy dziecka).
Jeśli pulpeciki pakujesz dziecku z rana, jeszcze gorące, to możesz je też spakować w termos dla dzieci, lub pojemnik włożyć do torby termicznej, w towarzystwie nagrzanego wkładu termicznego, który pozwoli Co zachować ciepło pulpetów. Wiem, że w wielu szkołach nie ma możliwości podgrzania posiłku, stąd konieczność stosowania wkładów termicznych lub oczywiście termosów.
PYCHA!
04/22/2021